Neka ova godina bude godina vaše “Glukozne revolucije”

02.01.2025

Sretna nam svima 2025.! – nadamo se da će sve biti bolje i drugačije. Osim popularnih novogodišnjih odluka koje rijetko ispune svoja očekivanja možemo učiniti nešto što dosad nismo ni pokušavali: stvoriti u svome životu mini-revoluciju. Ona bi se sastojala od razumijevanja onoga što jedemo, kada to jedemo i kako to utječe na naše zdravlje i opće raspoloženje.

Francuska biokemičarka Jessie Inchauspé dovela je ovu revoluciju u mnoge domove i promijenila mnoge živote nabolje. U čemu je njezina tajna? Prije svega, ona zna da dijete baš i ne djeluju na duge staze jer zahtijevaju veliku koncentraciju i mnogo psihičkog ulaganja, što je neodrživo. Jessie nam nudi uvide te jasne praktične smjernice kako u život unijeti ne samo promjenu nego revoluciju. Svoja istraživanja okrunila je moćnim zaključkom: na nas loše djeluje nagla promjena razine šećera u krvi. Ti “glukozni ŝiljci” su poput malih, ali svakodnevnih potresa i njihovo kumulativno djelovanje narušava zdravlje i stvara poguban disbalans u organizmu što je u detalje opisala u svojoj popularnoj knjizi. No mi nećemo u ekstra detalje jer ovo nije fomrat za tako što, nego ćemo izvući neke njezine trikove kojima ćete bez muke zapaliti žar vaše osobne revolucije s nadom da će se pretvoriti u buktinju.

  1. Jedite hranu u pravilnom redoslijedu: Započnite s povrćem, zatim prijeđite na proteine i masti, a šećere/škrob ostavite za kraj. Ovaj redoslijed usporava otpuštanje glukoze u krvotok.
  2. Povrće kao predjelo: Počnite obrok s povrćem kako biste iskoristili vlakna i hranjive tvari za bolju regulaciju razine šećera u krvi.
  3. Slani doručak: Odaberite proteine, masti i vlakna za doručak kako biste spriječili nagli porast inzulina i pad energije tijekom dana.
  4. Svi šećeri su jednaki: Izbjegavajte mit da su neki šećeri “zdraviji” od drugih; umjerenost je ključna.
  5. Desert je bolji od međuobroka: Uživajte u slasticama nakon obroka, a ne kao međuobrok, kako biste usporili apsorpciju šećera.
  6. Cijenite ocat kao najboljeg prijatelja: Koristite ocat prije obroka kako biste smanjili nagle skokove šećera u krvi i poboljšali osjetljivost na inzulin.